Działania charytatywne i pomocowe
  1. English Dictation. Trzecia edycja dyktanda po angielsku skierowana do młodzieży z gimnazjów i szkół średnich. Odbędzie się w drugiej połowie maja 2005r. W pierwszej edycji w 2003 roku wzięło w nim udział ok. 1700 uczniów. W drugiej edycji było już prawie 3000 osób. Dzięki współpracy z Programem 1 Polskiego Radia, tekstu eliminacyjnego, nagranego przez znanego angielskiego aktora Alana Rickmana , można było słuchać w całej Polsce!

2. Equal Opportunity. Ufundowanie w roku szkolnym 2003/2004, 32 całorocznych stypendiów językowych dla uczniów z Bydgoszczy i Torunia. W roku szkolnym 2004/2005, 22 stypendia. Współpraca z Polską Akcją Humanitarną.

3. Winter in Town. . Zorganizowanie dla 30 osób (dzieci i młodzież) z Bydgoszczy półkolonii zimowych w czasie ferii zimowych (ostatnie dwa tygodnie stycznia 2004). Fundacja zapewniła miejsce, opiekę i program kulturalny przez 10 dni, 5 godzin dziennie. Większość zajęć po angielsku. Poznawanie kultury Wielkiej Brytanii. Uczestnictwo w czasie ferii w "Dniach Brytyjskich" w Domu Harcerza w Toruniu. Współpraca z Polską Akcją Humanitarną i English Speaking Union.

4. Cambride - Bydgoszcz Boat Race. Zorganizowanie wspólnie z International House wyścigu wioślarskich ósemek Akademii Bydgoskiej i Uniwersytetu Cambridge, najpierw we wrześniu 2004 w Bydgoszczy na Brdzie w czasie "Wielkiej Wioślarskiej", a następnie rewanżu 27 lutego 2005 roku na Tamizie w Londynie w ramach oficjalnych przygotowań osady Cambridge do wyścigu z Uniwersytetem Oxford.

PLANOWANE W PRZYSZŁOSCI

1. English Far Away. Organizowanie Dni Kultury Brytyjskiej połączone z nauczaniem języka angielskiego przez nauczycieli z Wielkiej Brytanii w szkołach z małych miast i wsi.

2. Teacher Training. Warsztaty metodyczne dla polskich nauczycieli ze szkół podstawowych i gimnazjów.

3. Different Teaching. Stworzenie długofalowego systemu pomocy i współpracy z Ośrodkiem dla Dzieci Niesłyszących w zakresie nauczania języka angielskiego.

4. Study Abroad. Pomoc w znajdowaniu funduszy na studia w Wielkiej Brytanii dla utalentowanej młodzieży.

5. Change the Place. Wymiana młodzieży miedzy Polską, a Wielką Brytanią.

Planowane programy i wydarzenia kulturalne

1. Spotkanie z wybitnym Brytyjczykiem. Spotkania i rozmowy w szkołach International House w Bydgoszczy i Toruniu (raz w miesiącu).

2. Internetowe chat-y ze znanymi Brytyjczykami. Wspólnie z jednym z dużych portali internetowych.

3. Galeria fotografii. Wystawy fotograficzne w galerii szkoły IH w Bydgoszczy młodych, utalentowanych fotografików z Wielkiej Brytanii.

4. Klub Filmowy. Projekcje filmów z Wielkiej Brytanii w szkolnym klubie IH Bydgoszcz połączone z dyskusją po projekcji.

5. Koncerty Muzyczne.

6. Klub Podróżnika i Odkrywcy.

7. Inne programy (pomysły mile widziane!). Siedziba fundacji w Bydgoszczy posiada 16 pomieszczeń wyposażonych w łącza internetowe i TV-SAT. Dysponuje też pokojem konferencyjnym na ok. 30 osób i klubem na ok. 60 osób wyposażonym w łącza internetowe, TV-SAT i przewodami umożliwiającymi utworzenie sali projekcyjnej z systemem nagłośnieniowym surround. W czasie wakacji jest możliwość zakwaterowania dla 12 osób.