Grudzień 2007
Początek prac związanych z organizacją regat XVII Wielkiej Wioślarskiej 2008 „O Puchar Brdy”.
Liczne spotkania w Urzędzie Miasta Bydgoszczy związane z promocją miasta w Wielkiej Brytanii.

Listopad 2007
Wstępne prace nad organizacją V edycji „English Dictation – Dyktando po angielsku” z finałem w Bydgoszczy w maju 2008 roku.

Październik 2007
Współudział w organizacji XVI Wielkiej Wioślarskiej 2007 "O Puchar Brdy". Po raz pierwszy w Polsce na Brdzie zmierzyły się ze sobą osady wioślarskie Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy i Oxford Brookes University Boat Club oraz w osady najsłynniejszego klubu wioślarskiego świata Leander Club Henley i LOTTO-Bydgostia-WSG-Bank Pocztowy. www.wielkawioslarska.byd.pl

Lipiec - Sierpień 2007
Przygotowania organizacyjne do XVI Wielkiej Wioślarskiej 2007 „O Puchar Brdy”.

Czerwiec 2007
Spotkania z Prezydentem Miasta Bydgoszczy i Ambasadorem Wielkiej Brytanii w Polsce

Maj 2007
Wizyta w uniwersytecie Oxford Brookes University.

Kwiecień 2007
Prace Prezesa Romualda Poślednika, jako Dyrektora regat XVI Wielkiej Wioślarskiej „O Puchar Brdy”, nad organizacją zawodów.

Marzec 2007
Wizyta w klubie wioślarskim Leander Club Henley.

Styczeń - Luty 2007
Kontakty fundatorów Fundacji z instytucjami i osobami kultury i sztuki w Wielkiej Brytanii w celu pozyskania sponsorów i partnerów do wspólnych działań.

Październik - Grudzień 2006
Udział Prezesa Romualda Poślednika w pracach Organizacji Geminid, merytoryczne opracowywanie projektu GAMP (Geminid Arts and Music Project).

Wrzesień 2006
Współudział w organizacji XV Wielkiej Wioślarskiej 2006 "O Puchar Brdy". Po raz pierwszy w Polsce na Brdzie zmierzyły się ze sobą słynne osady wioślarskie uniwersytetów Oxford i Cambridge, zaś załoga bydgoskiego UKW z osadą Uniwersytetu w Londynie. www.wielkawioslarska.byd.pl

Lipiec - Sierpień 2006
Przygotowania organizacyjne do XV Wielkiej Wioślarskiej 2006 „O Puchar Brdy”.

Czerwiec 2006
Organizacja IV Finału English Dictation w Toruniu. Gościem Dyktanda byli prof. Jack Lonergan z Uniwersytetu Westminster w Londynie i John Foley – brytyjski aktor filmowy i teatralny. www.dyktando.inthouse.pl
W dniach 23-25 czerwca 2006r. w Swindon w Wielkiej Brytanii odbyło się spotkanie robocze Organizacji Geminid poświęcone wspólnemu projektowi pod roboczą nazwą „GAMP”

Kwiecień 2006
Udział Prezesa Romualda Poślednika, jako przedstawiciela miasta Torunia, w konferencji inaugurującej Organizację GEMINID w niemieckim Salzgitter, 28-30.04.2006r. W spotkaniu uczestniczyli także przedstawiciele władz miejskich Salzgitter i Swindon (Wielka Brytania) www.geminid.eu
Eliminacje IV edycji English Dictation – otwartego konkursu wiedzy o języku angielskim.

Marzec 2006
Pierwszy w historii udział wioślarskiej ósemki z Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy w wyścigu z reprezentacją Uniwersytetu Oxford na Tamizie w Londynie, 19.03.2006r. Spotkanie to było oficjalnym treningiem osady Oxfordu przed słynnym wyścigiem Cambridge-Oxford. www.boatrace.ih.pl

Styczeń - Luty 2006

Grudzień 2005
Prace nad doprowadzeniem do rewanżu na Tamizie w Londynie pomiędzy osadami wioślarskimi Uniwersytetu Oxford i UKW w Bydgoszczy.

Listopad 2005
Udział Prezesa Romualda Poślednika, jako przedstawiciela miasta Torunia, w spotkaniu grupy inicjatywnej projektu GEMINID w Saltziger w Niemczech. GEMINID ma inicjować współpracę różnych miast europejskich w pozyskiwaniu środków unijnych.

Październik 2005
Współudział w organizacji XIV Wielkiej Wioślarskiej 2004 "O Puchar Brdy". Opieka nad załogą z Oxford. www.wielkawioslarska.byd.pl

Czerwiec-Sierpień 2005
Organizacja i zaproszenie ósemki wioślarskiej absolwentów Uniwersytetu Oxford do udziału w XIV Wielkiej Wioślarskiej "O Puchar Brdy" w Bydgoszczy. Prezes Fundacji Polsko-Brytyjskiej Romuald Poślednik zostaje dyrektorem Wielkiej Wioślarskiej.

Kwiecień-Maj 2005

Zorganizowanie po raz trzeci „English Dictation” 2005 w Bydgoszczy. Teksty eliminacyjne i finałowe nagrał znany angielski aktor Derek Jacobi. www.dyktando.inthouse.pl

Luty 2005

Pierwszy w historii udział wioślarskiej ósemki z Akademii Bydgoskiej w wyścigu z reprezentacją Uniwersytetu Cambridge na Tamizie w Londynie, 27.02.2005r. Spotkanie to było oficjalnym treningiem osady Cambridge przed słynnym wyścigiem Cambridge-Oxford. www.boatrace.ih.pl

Styczeń 2005

Na zaproszenie Fundacji przyjechała do Bydgoszczy Julia Rayner, angielska aktorka filmowa i teatralna, która grała w filmie Romana Polańskiego "Pianista". Zorganizowano kilka spotkań z młodzieżą licealną.

Czerwiec - lipiec 2004
Organizacja rewanżu wyścigu ósemek wioślarskich Bydgoszczy i Uniwersytetu Cambridge na Tamizie w Londynie 27.02.2005r.
Nawiązanie kontaktów z Ambasadą RP w Londynie i Instytutem Kultury Polskiej w Londynie.
Nawiązanie kontaktów z Brytyjsko-Polską Izbą Handlową w Warszawie.
Zaangażowanie wszystkich w/w instytucji do współpracy przy organizacji wyścigu Cambridge - Bydgoszcz.

Listopad 2004
Wizyta w Bydgoszczy, na zaproszenie Fundacji, Konsula Generalnego Ambasady Stanów Zjednoczonych. Zorganizowanie spotkań z młodzieżą w kilku liceach i Akademii Bydgoskiej.

Październik 2004
Organizacja przy współpracy Fundacji "NIDA" i Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności wyjazdu dla 14 nauczycieli na kurs metodyczno -kulturoznawczy do Bath w Wielkiej Brytanii.

Wrzesień 2004
Nawiązanie kontaktów z Ambasadą Brytyjską w Warszawie. Wizyta wice ambasadora Wielkiej Brytanii na zaproszenie Fundacji w Bydgoszczy i pomoc w organizacji Dnia Kultury Brytyjskiej.
Obecny był również Radca do Spraw Handlowych Ambasady Stanów Zjednoczonych.
Zorganizowano spotkania wice ambasadora z uczniami kilku bydgoskich liceów.

Czerwiec - lipiec 2004
10 stypendiów w Bydgoszczy i 12 w Toruniu na rok szkolny 2004 - 2005.

Wrzesień 2004
Współudział w organizacji Wielkiej Wioślarskiej 2004 "O Puchar Brdy". Opieka nad załogą z Cambridge.

Czerwiec - lipiec 2004
Organizacja i zaproszenie ósemki wioślarskiej absolwentów Uniwersytetu Cambridge do udziału w Wielkiej Wioślarskiej "O Puchar Brdy" w Bydgoszczy.

Maj 2004
Współorganizowanie Dnia Sportu - Challenge Day, pomiędzy Toruniem, a jego miastem bliźniaczym Swindon, jako promocji aktywności fizycznej.

Kwiecień - maj 2004
Zorganizowanie eliminacje i finału II Edycji "English Dictation"2004.
W eliminacjach wzięło udział ponad 3000 uczestników, do finału zostało zakwalifikowanych 200.
Dzięki I Programowi Polskiego Radia "Sygnały Dnia" impreza miała zasięg ogólnopolski.
Uzyskaliśmy patronat honorowy Prezydentów Bydgoszczy i Torunia oraz Wydziału Oświaty z Bydgoszczy. Naszą imprezę poparli Jerzy Dudek i Mariusz Czerkawski. Tekst Dyktanda nagrał w Londynie znany brytyjski aktor teatralny i filmowy Alan Rickman.

Luty 2004
Uczestnictwo Prezesa Fundacji Romualda Poślednika w Biegu Sponsorskim na rzecz Fundacji w London Half Maraton - Pół Maratonie Londyńskim.

Luty 2004
Nawiązanie kontaktu z Uniwersytetem Westminster w Londynie , który to Uniwersytet ufundował główną nagrodę - stypendium naukowe w Londynie, dla zwycięscy II Edycji "English Dictation"2004.

Luty 2004
Nawiązanie kontaktów z Merami Miast Bliźniaczych Torunia, Bydgoszczy i Włocławka; Swindon , Perth i Bedford.
Zaangażowanie tych miast w patronat i ufundowanie nagród dla laureatów II Edycji "English Dictation"2004.
Wizyta w Izbie Lordów na zaproszenie Baronowej Billingham.

Luty 2004
Uczestnictwo w "Dniach Brytyjskich" w Domu Harcerza w Toruniu.

Styczeń - luty 2004
Zorganizowanie wspólnie z Polską Akcją Humanitarną, akcji "Zima w mieście" w pomieszczeniach Fundacji, w której uczestniczyło 30 dzieci ze świetlicy terapeutycznej "Promień Życia".
Dzieci przez dwa tygodnie, w godzinach 9-14 brały udział w grach, zabawach i zajęciach po angielsku prowadzonych przez lektorów z krajów anglojęzycznych.

Wrzesień 2003 - czerwiec 2004
Ufundowanie całorocznych stypendiów językowych dla dzieci z niezamożnych rodzin. 14 stypendiów w Bydgoszczy i 18 w Toruniu na rok szkolny 2003 - 2004.

Październik 2003
Otwarcie siedziby Fundacji w nowo wyremontowanej kamienicy w centrum Bydgoszczy, będącej również siedzibą renomowanej szkoły języka angielskiego International House. Budynek posiada 16 pomieszczeń wyposażonych w łącza internetowe i TV-SAT. Dysponuje też pokojem konferencyjnym na ok. 30 osób i klubem na ok. 60 osób wyposażonym w łącza internetowe, TV-SAT i przewodami umożliwiającymi utworzenie sali projekcyjnej z systemem nagłośnieniowym surround. W czasie wakacji jest możliwość zakwaterowania dla 12 osób.